Consiliul Judetean Timis vrea sa se ocupe de combaterea ambroziei, tantarilor si a maidanezilor. Alin Nica propune primarilor înfiintarea unei asociatii specializate

Miercuri, 16 Decembrie 2020
(1 Vot)
Tmevents.ro -Alin Nica propune primarilor înfiintarea unei asociatii specializate Tmevents.ro -Alin Nica propune primarilor înfiintarea unei asociatii specializate foto : Facebook

Consiliul Judetean doreste sa catalizeze eforturile tuturor actorilor implicati în combaterea ambroziei, a tantarilor si în rezolvarea situatiei cainilor fara stapan, prin sprijinirea înfiintarii unei asociatii de dezvoltare intercomunitara cu activitate în domeniul protectiei mediului si a sanatatii, care sa reuneasca toate unitatile administrativ-teritoriale din judetul Timis.

 Propunerea apartine presedintelui Alin Nica si a fost prezentata, prin intermediul unei videoconferinte, primarilor si reprezentantilor institutiilor implicate în gestionarea celor trei probleme, cat si ai mediului privat.

 „Actiunile individuale, sporadice, nu vor da niciodata rezultate. Este nevoie de coagularea si coordonarea tuturor eforturilor în cadrul unui organism care sa aduca solutii la nivel de judet. Asociatia de dezvoltare ne va permite sa ne coordonam mai bine, sa intervenim prompt pe tot ceea ce înseamna alarmare, tratare, dar si cercetare. Desigur, va fi si un mijloc prin care vom putea accesa finantari europene. Avem deja propuneri concrete din partea partenerilor de la Universitatea de Stiinte Agricole, de la Institutul Oncogen, de la primari, dar si din mediul privat. Toate acestea vor fi analizate si vor intra în lucru în cadrul asociatiei”, a spus presedintele CJ Timis, Alin Nica.

Printre propunerile lansate se numara aplicatii digitale complexe din partea Universitatii de Stiinte Agricole si a companiei Nokia. Conform acestora, sistemele vor servi mai multor scopuri, dincolo de cel de informare si sesizare. De asemenea, primarii au solicitat modificarea legislatiei, mai ales în privinta posibilitatii interventiei pe terenurile private. Pe langa aceasta, edilii au subliniat si nevoia sustinerii financiare în combaterea ambroziei si a celorlalte probleme abordate.

Conform studiilor prezentate în cadrul întalnirii, mai bine de 100.000 de timiseni sunt alergici la ambrozie într-o mai mica sau mai mare masura. „Estimam ca sub umbrela acestei asociatii, implementand proiectele discutate, dar si alte solutii, vom vedea rezultate înca din primul an de activitate. Desigur, eforturile noastre vor avea cele mai bune rezultate pe termen mediu si lung. Daca ne vom implica cu totii pe masura planurilor si asteptarilor, ambrozia, de exemplu, nu va mai reprezenta o problema majora în judetul nostru peste 7, 8 ani”, a subliniat Alin Nica. Întalnirea a reunit peste 60 de persoane, primari, profesori universitari, medici si reprezentanti ai autoritatilor, dar si specialisti de la companiile Nokia si Frontier Conect.