Frauda de 80 de milioane de euro. 40 de perchezitii in Timis si alte sapte judete

Joi, 17 Decembrie 2020 Scris de Andreea Cipu
(1 Vot)
Tmevents.ro -40 de perchezitii in Timis si alte sapte judete Tmevents.ro -40 de perchezitii in Timis si alte sapte judete foto : Politia de Frontiera

Perchezitii de amploare.

Joi dimineata, începand cu ora 06.00, politisti de frontiera din cadrul structurilor centrale si teritoriale ale Politiei de Frontiera Romane, sub coordonarea procurorului învestit în cauza din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, efectueaza 40 de perchezitii la sediile mai multor firme si la locuintele unor persoane pe raza judetelor Bihor, Timis, Galati, Constanta, Iasi, Bacau, Sibiu, Brasov si în municipiul Bucuresti. În cauza se deruleaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, contrabanda în forma continuata si evaziune fiscala în forma continuata.

Cazul a pornit de la doua anchete declansate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF) si documentate în urma cooperarii internationale, privind o grupare de criminalitate organizata transfrontaliera. Aceasta era formata din cetateni romani, moldoveni si ucraineni, fiind implicata în activitati de producere si comercializare ilegala de tigarete în scopul obtinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii gruparii au pus în functiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere si ambalare de tigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea gruparii transfrontaliere se ridica la suma de peste 80 milioane de euro.

Din cercetari a reiesit faptul ca din luna mai 2019 parte din gruparea infractionala a început sa functioneze pe teritoriul Romaniei, în sensul ca administreaza mai multe spatii de depozitare a unor cantitati mari de materiale folosite la fabricarea tigaretelor (role de etichete, filtre de tigarete, folie de aluminiu, hartie de împachetat), achizitionate din Republica Bulgaria si Republica Moldova, care ulterior depozitarii sunt transportate cu documente de transport false catre state din Europa.

În acest context, în urma sesizarii penale facuta de politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, sub coordonarea procurorului învestit în cauza din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iasi, a fost documentata activitatea infractionala a persoanelor implicate pe teritoriul tarii noastre, ca parte integranta a celor doua cazuri documentate de OLAF, în care politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera cooperau din anul 2017.

Activitatea de documentare a fost încheiata în data de 17 decembrie, cand politisti de frontiera Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Garda de Coasta, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara, Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. si Sectorul Politiei de Frontiera Aeroport Sibiu, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iasi, împreuna cu jandarmi din cadrul Brigazii Speciala de Interventie "Vlad Tepes" Bucuresti si a Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, efectueaza 40 de perchezitii la sediile mai multor firme si la locuintele unor persoane suspecte. Vor fi puse în aplicare 50 de mandate de aducere.

Suportul de specialitate este asigurat de Directia de Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane si Biroul tehnic din cadrul DIICOT.

Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, vor fi desfasurate perchezitii pe teritoriul Ungariei si Italiei, iar la perchezitiile efectuate pe teritoriul Romaniei asista si doi politisti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activitati infractionale, politistii de frontiera romani au cooperat, la nivel international, pe langa (OLAF) si Guardia Civil din Spania, si cu agentia britanica HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanica).

Cercetarile în cauza continua, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, la finalizare urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Facem precizarea ca pe întreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.