Timisorenii, invitati sa descopere povestile apei

Miercuri, 29 Mai 2019
(1 Vot)
tmevents.ro -Timisorenii, invitati sa descopere povestile apei tmevents.ro -Timisorenii, invitati sa descopere povestile apei

Aquatim deschide în 1 iunie si 6 iulie portile vechilor statii de tratare din Timisoara si, totodata, robinetul cu... povesti.

Toti cei pasionati de arhitectura sau interesati de istoria orasului sunt invitati, asadar, sambata aceasta sa descopere povestea Uzinei de Apa nr. 1 din Ciarda Rosie iar, în luna iulie, pe cea a Uzinei de Apa Industriala din cartierul Crisan. Turele de vizitare ale statiilor vechi de tratare dureaza circa 45 de minute, intrarile se fac la orele 11:30, 12:30 si 13:30. Accesul publiculu este gratuit, este permisa fotografierea, iar vizitatorii vor fi însotiti de ghizi. Turele sunt recomandate adultilor si tinerilor peste 16 ani, iar participarea se face pe baza de înscriere, la numarul de telefon 0256 201 370 (de luni pana vineri, între orele 8 si 15), sau pe  adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Actiunile completeaza tabloul preocuparilor Aquatim pentru includerea acestor frumoase cladiri de patrimoniul industrial în spatiul comunitatii. Uzina de Apa Industriala a intrat de curand în Reteaua Internationala a Muzeelor Apei, sub egida UNESCO, iar vechea Uzina de apa nr. 1 va deveni, în viitor, un Muzeu al Apei. Uzina de apa industriala a fost acceptata oficial în reteaua Global Network of Water Museums (WAMU-Net), ce reuneste organizatii din toata lumea, prin preocuparea lor comuna de a evidenta importanta istorica si culturala a apei pentru omenire, precum si de a constientiza publicul larg asupra pretuirii acestei resurse, esentiale vietii. Reteaua WAMU-Net, înfiintata în anul 2017, a fost integrata în anul 2018 de UNESCO Programului Hidrologic International, ca fiind o initiativaî asociata acestuia. Din retea fac parte peste 50 de muzee din toata lumea, care au în total peste 5 milioane de vizitatori pe an. Planurile de viitor pentru Uzina de apa nr. 1 includ transformarea acesteia în Muzeul Apei, un loc dedicat prezentarii istoriei alimentarii cu apa Banatului, ce va gazdui de asemenea, manifestari culturale si artistice. Muzeul Apei va aduce un plus de valoare Timisoarei, Capitala europeana a culturii în anul 2021.