Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera in concert la Timisoara

Marți, 29 Octombrie 2019
(1 Vot)
tmevents.ro - Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera in concert la Timisoara tmevents.ro - Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera in concert la Timisoara

Orasele Timisoara si Gera au devenit orase infratite in anul 1998, dar legaturile in plan politic, economic si cultural existau inca de la inceputul anilor `70.

Interactiunea culturala a celor doua orase se imbogateste in toamna lui 2019 cu inca o semnificatie istorica importanta: celebrarea a 30 de ani de la Caderea Zidului Berlinului. Atat pentru Romania, cat si pentru Germania de Est, acest eveniment a atras dupa sine modificari hotaratoare in dezvoltarea politica a celor doua tari.

Ce anume ar putea transmite mai bine mesajul de intelegere si pace intr-o Europa unita, decat un concert comun al Orchestrelor Filarmonice din Timisoara si Gera? Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera se bucura nespus de a fi oaspetele Filarmonicii Banatul din Timisoara. in 13 noiembrie 2019, Filarmonica Banatul din Timisoara va fi oaspetele Orchestrei filarmonice Altenburg Gera, unde acest concert comun va fi interpretat din nou in Centrul pentru cultura si congrese din Gera.

Astfel, in data de 1 noiembrie, ora 19.00, la Sala Capitol a Filarmonicii de Stat ”Banatul” din Timisoara va avea loc Concertul Oraselor Partenere. Orchestra Filarmonicii Altenburg – Gera impreuna cu Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul vor interpreta Simfonia nr. 3 de Gustav Mahler, cu participarea exceptionala a Corului feminin al Filarmonicii Banatul Timisoara, a Corului de copii al Colegiului National de Arta ”Ion Vidu” si a mezzosopranei: Aura Twarowska. Dirijor: Laurent Wagner.

Simfonia nr. 3 a lui Gustav Mahler este o opera de dimensiuni monumentale. Mahler a inceput sa lucreze la ea in anul 1892 si a finalizat-o dupa aproximativ patru ani. Doua aspecte transpar foarte clar in aceasta mare simfonie: cat de mult l-a inspirat pe Gustav Mahler peisajul alpin austriac si cat de mult a fost preocupat de intrebarile filozofice asupra sensului vietii. Pentru Mahler, muzica a fost cu siguranta cea care a dat un sens vietii – si iubirea, care este pana la urma mesajul cel mai important al acestei simfonii.

Pentru concertul care vor avea loc in Timisoara, accesul este liber, iar invitatiile pentru acces se ridica de la casieria Filarmonicii de Stat ”Banatul”. Orarul casieriei este: luni, miercuri si vineri, intre orele 10:00-14:00, marti si joi, intre orele 14:00-19:00, cu o ora inaintea concertului, indiferent de ziua saptamanii.