ANCHETA: Trei sferturi dintre profesori si parinti si peste jumatate dintre copii considera necesara redeschiderea scolilor

Luni, 11 Ianuarie 2021
(1 Vot)
TMevents.ro -Trei sferturi dintre profesori si parinti si peste jumatate dintre copii considera necesara redeschiderea scolilor TMevents.ro -Trei sferturi dintre profesori si parinti si peste jumatate dintre copii considera necesara redeschiderea scolilor

Cei mai multi dintre parinti (78,4%) si profesori  (73,1%) considera ca elevii trebuie sa revina cat mai curand în bancile scolii, unde e nevoie de o regandire a programei scolare (80,9%) si de masuri de educatie remediala (43,7%).

În ceea ce-i priveste pe copii, 56,8% dintre ei se declara în favoarea redeschiderii scolilor, potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizatia Salvati Copiii pe parcursul lunii decembrie. În privinta revenirii la scoala, datele complete ale anchetei online releva ca:  56,8% dintre elevi se pronunta în favoarea redeschiderii scolilor, în vreme ce  23,5% prefera mentinerea formatului online. 78,4% dintre parinti considera necesara redeschiderea scolilor, în vreme ce doar 12,7% spun ca prefera ca scoala sa fie mentinuta online. Doar 14,2% dintre profesori considera ca scoala trebuie sa ramana online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice considera necesara revenirea în banci. Restul se declara nehotarati. Cu privire la conditiile pe care scolile trebuie sa le îndeplineasca, pentru ca redeschiderea sa fie facuta în conditii de siguranta, cei mai multi pun accentul pe existenta materialelor igienico-sanitare, dar o conditie importanta este si evitarea aglomeratiei în spatiile limitrofe scolilor, dupa cum urmeaza: 83,5% dintre respondenti considera ca asigurarea conditiilor igienico-sanitare este o conditie necesara pentru deschiderea scolilor. 69,8% spun ca e nevoie de asistenta medicala în toate scolile. 59,3%  dintre cei intervievati vor sa fie luate masuri pentru evitarea aglomeratiei în jurul scolilor. 45,3% considera ca e necesara reducerea numarului de elevi din clase.  44,8% considera ca e nevoie de transport sigur catre si dinspre scoala. Odata reluata activitatea didactica în scoli, devine imperioasa recuperarea materiei si acoperirea decalajului educational pentru copiii vulnerabili, care nu au avut o participare reala la educatia online. 80.9% considera utila revizuirea programei scolare, cu accent pe materia esentiala. 43,7% spun ca sunt necesare interventii de sprijin pentru cei care nu au reusit sa participe real la educatia online. Un procent mic - 10,2% - se pronunta pentru prelungirea duratei cursurilor în acest an scolar. Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 30 decembrie, pe un esantion neprobabilistic format din 8.193 de respondenti, dintre care 5811 elevi, 1734 parinti si 648 cadre didactice.

RECOMANDARI SALVATI COPIII ROMANIA

Urmand exemplul altor state europene care au pus educatia copiilor pe lista prioritatilor, Salvati Copiii a solicitat Guvernului Romaniei sa mentina deschise toate unitatile de învatamant prescolar si clasele 0-4, asigurand totodata masurile de siguranta si materialele sanitare (masti, dezinfectanti etc.) necesare pentru prevenirea raspandirii COVID-19 în scoala si în comunitate si aplicand scenariul galben ori verde, în functie de gradul de aglomerare a grupelor de copii la clasa. 

Pentru elevii mai mari (învatamant secundar sau liceal), revenirea lor în spatiul scolar trebuie sa constituie o prioritate, mai ales în localitatile mai putin afectate de pandemie si în scolile unde numarul redus de elevi permite distantarea fizica de cel putin 1,5 m între elevi.

Atat organizatiile care promoveaza drepturile copiilor si educatia incluziva, cat si specialistii[1] au atras în mod repetat atentia asupra faptului ca este nevoie de o evaluare serioasa a impactului pe care l-au avut închiderea scolilor si accesul inegal la internet si tehnologie, recomandand ca profesorii sa fie încurajati sa evalueze ramanerile în urma si sa fundamenteze planuri de remediere pentru elevii care nu au avut sau au avut un acces limitat la învatarea on-line. Orice amanare a acestor evaluari sau a implementarii unor masuri remediale adaptate nevoilor fiecarui elev si comunitati scolare nu va face decat sa adanceasca pierderile de învatare, condamnand numerosi elevi din grupurile vulnerabile la insucces scolar si risc major de parasire a scolii. Din aceasta perspectiva devine cruciala extinderea progresiva a programelor de tip „Scoala dupa scoala”, cu un program de la 8.00 la 16.00/17.00 si o masa calda.  O importanta majora o au însa si respectarea masurilor de preventie în proximitatea unitatilor de învatamant, mai ales de catre adultii care însotesc copiii catre si de la scoala, precum si asigurarea unor alternative sigure de transport pentru copiii care frecventeaza gradinite sau scoli  aflate la distanta de domiciliu. O masura imediata ar trebui sa o constituie asigurarea transportului scolar, nu doar în mediul rural, ci si în cel urban, prin achizitionarea de microbuze scolare si angajarea de soferi, folosind modelul transportului clientilor marilor retele de magazine. Pentru a putea asigura un numar redus de elevi în grupa sau clasa în învatamantul prescolar si primar, dar si conditii sanitare corespunzatoare în unitatile de învatamant sau interventii adaptate de educatie remediala pentru elevii care nu au acces sau au un acces limitat la educatia online, este nevoie de suplimentarea personalului didactic si nedidactic, pe baza unei analize de nevoi derulate în toate unitatile de învatamant si pregatirea acestora pentru dobandirea de competente digitale si abilitati de comunicare la distanta.