Parking: Premiera de Gala în Timisoara pe 12 iunie, în prezenta regizorului Tudor Giurgiu

Luni, 10 Iunie 2019
(1 Vot)
tmevents.ro-Parking: Premiera de Gala în Timisoara pe 12 iunie tmevents.ro-Parking: Premiera de Gala în Timisoara pe 12 iunie

Dupa premiera absoluta din deschiderea celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), filmul Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, vine la întalnirea cu publicul din Timisoara miercuri, 12 iunie, ora 20:00, la Filarmonica Banatul.

Prezent la proiectia de gala, regizorul va fi însotit de catre actrita Carmen Florescu, parte din distributia romaneasca a filmului.

Biletele au fost puse în vanzare si pot fi achizitionate online: https://bit.ly/2WmrUfI.

Parking spune povestea lui Adrian, un poet din Sangeorz-Bai care emigreaza ilegal în Spania anului 2002. Odata ajuns în Cordoba, viata lui se transforma într-o aventura complicata, penduland între imposibila poveste de dragoste cu o cantareata spaniola si dorul de casa. Calatoria lui în cautarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzatoare, sensibila si plina de provocari.

Filmul a avut parte de cronici entuziaste dupa proiectiile de la Cluj: “O celebrare a dragostei si a posibilitatilor infinite ale vietii, Parking are tot ce-i trebuie pentru a-si captiva publicul din tara” (Cinemagia.ro), “un fluent film-poem despre singuratate, departare, incapacitatea de a te desprinde si imposibilitatea de a te apropia” (liternet.ro), Mihai Smarandache si Belén Cuesta sunt foarte buni (întreaga distributie este, de altfel, extrem de bine condusa – probabil cel mai mare atu al filmului), iar atractia dintre personajele lor este credibila” (Ionut Mares – Ziarul Metropolis), “Cinema-ul romanesc rareori ofera personaje mai luminoase decat Adrian, un alt atu al acestui film scris cu publicul (si nu cu premiile la diverse festivaluri) în minte. Este ceva cu totul cuceritor în curajul acestui om bland si tacut, plecat din oraselul lui de munte si ajuns în sudul sufocant al Spaniei, fara acte si fara sa stie vreo boaba de spaniola, animat de fascinatia romantica a unui nou început.” (Cinemagia.ro)

„Întalnirea cu Marin Malaicu Hondrari mi-a dat ocazia sa înteleg mai bine ce se întampla cu un emigrant aflat la mii de kilometri departare de casa. De la dorinta de a nu deranja, de a trece neobservat, pana la frica de a te îmbolnavi si a nu mai putea lucra, teama de esec sau insucces. Am adoptat deopotriva cu drag si sfiala personajele lui si ma bucur ca, în fine, aventura acestui poet bistritean idealist si visator vede lumina ecranului.” (Tudor Giurgiu)

Din distributie fac parte actori spanioli de talie internationala precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar si actori romani foarte îndragiti, precum: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet si Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru si film îl vor recunoaste pe Mihai Smarandache, premiat în numeroase festivaluri pentru performatele sale deosebite pe scena teatrului romanesc. Ca actor de film Mihai Smarandache s-a remarcat, printre altele, în lungmetrajul De ce eu? (2015), în regia lui Tudor Giurgiu, si serialul Hacker (2003), produs de HBO. Partenera lui din film, Belén Cuesta, este una dintre cel mai bine cotate actrite spaniole din noua generatie. Rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016) i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelatia anului, iar în 2017 a castigat Premiul Feroz pentru Cea mai buna actrita în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important are si Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite si iubite actrite spaniole de teatru si film, care a jucat alaturi de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen si alti mari actori si care a castigat notorietate pe plan international în rolul interpretat în filmul Labirintul lui Pan (2006), în regia lui Guillermo del Toro.

Din 14 iunie, Parking va ajunge în cinematografele din toata tara, distribuit de Transilvania Film.

***

Parking este produs de Libra Film Productions, co-produs de La Claqueta, Tito Clint Movies, Cercanías la Película AIE (Spania) si Evolution Films, Studio Beep (Cehia), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Junta de Andalucia, Czech Film Fund, Canal Sur, TVR, HBO, Eurimages si al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Co-finantatori: McDonald’s Romania, Focus Sat, Asociatia Victoria Film, Zenith Media, Henkel Romania (Persil), McCann Erickson, Happy Cinema, Publicis Groupe Media (Samsung), Initiative Media (Orange), Initiative Media (Lidl).

Vazut de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, OK! Magazine, Marie Claire, TV Mania, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Cinemagia, Life.ro, Verbs Describe Us, All about Romanian Cinema.