“ALTA ZI CU SOARE” - productie teatrala unica inspirata dintr-o poveste locala din Banat, jucata la Casa Artelor din Timisoara

Vineri, 05 Aprilie 2019 Scris de Andy Pascu
(0 voturi)
tmevents.ro - “ALTA ZI CU SOARE” - productie teatrala unica inspirata dintr-o poveste locala din Banat, jucata la Casa Artelor din Timisoara tmevents.ro - “ALTA ZI CU SOARE” - productie teatrala unica inspirata dintr-o poveste locala din Banat, jucata la Casa Artelor din Timisoara

Experientele de viata ale altora ne sunt adeseori sursa de inspiratie sau cel putin ar trebui sa ne faca sa contemplam la diferite situatii. Asta se aplica si in cazul spectacolului de teatru “ALTA ZI CU SOARE”, pus in scena de cei de la Asociatia Solidart, care invita iubitorii de teatru pe data de 12 aprilie, de la ora 20, la Casa Artelor din Timisoara.

“ALTA ZI CU SOARE” este o piesa de teatru scrisa de Andrei Ursu, care prezinta cu emotie povestea de viata a taranului Serafin Oproni din Zorani, jud. Timis, care in anii 1950 a refuzat sa intre in colectivul comunist.

Povestea a fost descoperita si culeasa in cadrul proiectului cultural Camine in Miscare, un proiect oficial Timisoara 2021, produs de Asociatia Prin Banat - singurul din programul cultural ingrijit de Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii care se desfasoara in jurul Timisoarei, in regiunea Banatului istoric, gandit pentru a incuraja oamenii sa-si impartaseasca mostenirea culturala si povestile personale cu cei din jur.

Spectacolul este alcatuit din trei acte, iar primele doua acte au mai fost jucate chiar in curtea casei in care a locuit Serafin Oproni din satul Zorani, in cadrul evenimentului principal Camine in Miscare, in perioada 28-30 septembrie 2018, organizat la Margina si Zorani.

„Calatoria lui Serafin Oproni prin burta sistemului se incheie in actul 3. Vom fi martori la felul in care se face dreptate in Republica Populara Romina. Si la felul in care soarele rasare intotdeauna peste aceeasi lume in care nimic nu e nou si totul are trista tendinta de a se repeta”, spune Andrei Ursu, dramaturgul “ALTA ZI CU SOARE”.

„Am luat o poveste locala si am transformat-o intr-o piesa de teatru, apoi am pus-o in scena in casa in care am aflat povestea, in prezenta si cu sprijinul celor care ne-au spus-o. Ne-am bucurat ca toti satenii au venit sa vada spectacolul, iar impactul si mandria ca spectacolul vorbeste lumii despre satul lor au insemnat mult pentru echipa de proiect. Este prima oara cand o astfel de idee se implementeaza in spatiul cultural romanesc, iar ALTA ZI CU SOARE reprezinta esenta proiectului nostru: povesti locale transpuse in forma artistica, cu participarea activa a comunitatii”, spune Alexandra Palconi-Sitov, presedintele Asociatiei Prin Banat.

“ALTA ZI CU SOARE” se va juca in 12 aprilie, de la ora 20:00, la Casa Artelor - str. Episcop Augustin Pacha, Timisoara. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, dar se face in baza unei rezervari in prealabil la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la telefon 0722347474.

Asociatia Solidart este alcatuita dintr-un grup de actori, scriitori, designeri, asistenti sociali si lucratori de tineret, cu experienta diversa atat artistica cat si sociala si de management. Scopul asociatiei este de a crea cadrul pentru un dialog constructiv intre oameni, de a participa la formarea de comunitati solidare, responsabile si constiente, de a oferi membrilor acestor comunitati incredere pentru a se implica activ in viata comunitatii, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale si educationale.

Camine in Miscare / Moving Fireplaces este un proiect oficial Timisoara 2021, produs de Asociatia Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Timis.