Timp liber

Cum Au Transformat Pariurile Live Experiența de Pariere

Luni, 14 Iunie 2021

În prezent ne putem bucura de o experiență de pariere complexă, cu răsturnări de situație la care putem reacționa în timp real prin numeroase funcții de pariere și strategii.

Parcul și Satul Regal deschise de 1 Iunie

Luni, 31 Mai 2021

De Ziua Copilului, marți, 1 iunie 2021, Domeniul Regal Săvârșin va fi deschis publicului, între orele 9.00 și 18.00. Vor putea fi vizitate Parcul Regal, Satul Regal, Muzeul Automobilului și Magazinul de Suveniruri.

Actori culturali majori își unesc eforturile pentru reconstrucția sectorului cultural

Joi, 27 Mai 2021

Unul dintre pilonii succesului proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 este o gândire integrată a programului cultural, asumată la nivel de instituții publice și de actori culturali.

Două nominalizări și un premiu UNITER la Teatrul Național Timișoara

Joi, 27 Mai 2021

Juriul de nominalizări pentru premiile UNITER, compus din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki, a făcut publică lista de nominalizări.

Teatrul Național din Timișoara are deosebita bucurie să anunțe că actorul Ion Rizea a fost nominalizat pentru rolul din spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese. Radu Iacoban, care semnează atât textul cât și regia spectacolului, a avut curajoasa inițiativă de a-l distribui pe Ion Rizea în rolul „Bunica”, iar actorul Naționalului timișorean a ridicat mănușa aruncată de regizor și, sfidând toate riscurile pe care le presupune un rol în travesti, a creat un personaj de o admirabilă complexitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești.

O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național este acordată scenografului Helmut Stürmer pentru decorul spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc în 4 martie 2020, s-a dovedit a fi, dincolo de forța, estetica și mesajul său, incontestabil puse în valoare de regizorul Gábor Tompa, premonitoriu pentru pandemia care urma să izbucnească și pe care încă o trăim. Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film a cărui excepțională carieră internațională s-a derulat pe toate scenele lumii, multiplu laureat al premiilor UNITER și al altor premii naționale și internaționale, a girat cu profesionalismul lui performanța Teatrului Național. Într-adevăr, recunoașterea pe care juriul UNITER o acordă scenografului Helmut Stürmer este, implicit, o recomandare adusă Atelierelor „Fabrica de decoruri” a Teatrului Național din Timișoara. Cu atât mult, calitatea de execuție a decorului pentru spectacolul Rinocerii dovedește din nou faptul că o instituție publică de spectacol – acest teatru, în orice caz – poate face excelență în domeniul manufacturării decorurilor de teatru.

De asemenea, cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și morale pe care Teatrul Național le-a urmărit într-un context extrem de dificil, care părea că va îngenunchea întreaga lume.

În sfârșit, o a treia veste extraordinară pentru Teatrul Național este decernarea de către Senatul UNITER a Premiului pentru întreaga activitate scenografei Geta Medinski, un artist important al scenei timișorene. Geta Medinski este un nume legat indisolubil de Teatrul Național din Timișoara, iar Premiul pentru întreaga activitate decernat de Senatul UNITER reprezintă o binemeritată recunoaștere a unei cariere dedicate Teatrului Național din Timișoara. De o delicatețe specială, o modestie structurală, scenografiile Getei Medinski și-au păstrat nealterată valoarea, iar Teatrul Național datorează cu adevărat Getei Medinski o mare parte a istoriei sale scenografice.

Aceste recunoașteri publice importante atestă, fără doar și poate, faptul că, în condiții financiare și epidemiologice ostile, Teatrul Național din Timișoara continuă să creeze formule inovatoare astfel încât să rămână și să se dezvolte în continuare ca un spațiu deschis creativității și să ofere publicului propriul spațiu de evoluție.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Evenimentele culturale din această săptămână

Miercuri, 26 Mai 2021

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a deschis săptămâna culturală cu trei evenimente, două spectacole și o expoziție - manifestări ai căror protagoniști sunt cursanții Școlii de Artă de la clasele de pian,

Linked Culture 2021

Luni, 24 Mai 2021
La Timișoara se radiografiază din nou lumea culturală și artistică.
Joi începe conferința Linked Culture 2021.

50 de ani de Electronica si Telecomunicatii la Timisoara

Joi, 17 Decembrie 2020

În 2020 am sarbatorit nu doar 100 de ani de la înfiintarea primei institutii de învatamant superior din Timisoara si din vestul tarii, Scoala Politehnica, ci si 50 de ani de la prima admitere la sectia nou creata de Electronica Aplicata, una de avangarda la acea vreme, precum si 30 de ani de crearea Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, una dintre cele mai prestigioase si cautate din Universitatea Politehnica Timisoara.

MARTORUL 1136 un documentar despre Vietile care salveaza vieti

Miercuri, 16 Decembrie 2020

Sa fii salvamar, adica responsabil de viata altora, nu este o joaca, iar multi turisti ignora sfaturile salvamarilor si îsi pun astfel propriile vieti în pericol, dar si pe cea a salvatorilor lor.