Câți copii au dispărut pe timpul pandemiei în România

Miercuri, 26 Mai 2021
(0 voturi)

În decursul ultimului an (30.04.2020–20.04.2021), au fost înregistrate

5.924 de sesizări privind minori  care au dispărut de acasă, un bilanț dramatic, în condițiile în care  206 au vârste până în 10 ani, 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 4.263 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție. Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra implicaţiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat în perioada de pandemie, așa cum arată și datele la nivel european.  

În aceeași perioadă de timp, potrivit aceleiaşi surse, 5.821 de minori au fost găsiți, dintre care: 

  • 203 cu vârste până în 10 ani; 
  • 1.430 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani; 
  • 4.188 mai mari de 14 ani. 

În prezent sunt desfășurate activități de căutare/identificare în cazul a 377 de minori. 

În ultimii cinci ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 9.924 de sesizări.  

 Salvați Copiii România și-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic părinților și copiilor, atât prin intermediul liniilor telefonice, cât și online, în această perioadă de restricții sociale, când copiii au fost expuși atât formelor de hărțuire online, cât și abuzurilor domestice. Este vital să le observăm comportamentul și să intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. 

 Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire rămân: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.