Companiile pot directiona 20% din impozitul pe profit catre medici si maternitati. Ionut a supravietuit, dar sunt nou-nascuti care mor în tacere, pentru ca nu exista un incubator pentru ei

Marți, 15 Decembrie 2020 Scris de Andreea Cipu
(1 Vot)
Tmevents.ro -Companiile pot directiona 20% din impozitul pe profit catre medici si maternitati. Ionut a supravietuit, dar sunt nou-nascuti care mor în tacere, pentru ca nu exista un incubator pentru ei Tmevents.ro -Companiile pot directiona 20% din impozitul pe profit catre medici si maternitati. Ionut a supravietuit, dar sunt nou-nascuti care mor în tacere, pentru ca nu exista un incubator pentru ei

În Romania exista zeci de sectii de neonatologie în care copiii nascuti prematur au sanse minime de supravietuire, din cauza insuficientei finantari, a numarului mic de incubatoare si a altor echipamente medicale moderne vitale.

O parte dintre cei aproximativ 1.200 de bebelusi care pierd lupta pentru viata anual ar avea mai multe sanse de supravietuire, daca spitalele ar fi dotate corespunzator, anunta Organizatia Salvati Copiii Romania.

Romania aloca anual aprox. 5,2% din PIB pentru sanatate, aproape jumatate din media europeana (10% din PIB). Alocarea de resursele financiare ar permite modernizarea infrastructurii medicale (maternitati, cabinete medicale scolare, spitale de pediatrie etc.), asigurarea personalului medical necesar si derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnavirilor la copii si parinti.

Ionut este unul din cazurile fericite, s-a nascut în momentul în care o maternitate a avut loc si echipamentele necesare pentru a-i putea oferi confortul de care avea nevoie.

Povestea lui Ionut a început în urma cu doi ani si o luna, cand s-a hotarat sa vina pe lume la doar 30 de saptamani. În curand, medicii care l-au îngrijit s-au molipsit de vointa  si puterea baietelului care, desi cantarea doar 2.000 de grame, a luptat pentru fiecare secunda de viata. A avut nevoie de doua luni de îngrijire speciala, perioada în care spitalul i-a fost casa, iar medicii, alaturi de parinti, echipa de încredere.

„Parea un vis, abia puteai sa îl zaresti între atatea fire, tuburi, sonde, întreg trupusorul lui parea desenat. Cu toate acestea, el a fost cel care ne-a încurajat, ne-a dat putere si  cu fiecare minut, cu fiecare zi era tot mai puternic! Astazi, cand privim fotografiile de atunci, totul pare ireal, o poveste. Aceasta minune de baietel ne-a învatat ca nu exista „nu pot”, ne uimeste în continuare toata evolutia lui, este perfect fizic si psihic”, povesteste Daria, mamica lui Ionut.

“Pentru cele 2 luni de agonie, neliniste, teama petrecute langa incubator, am fost binecuvantati cu minunea noastra de baietel, un înger cu ochisori albastri, vesel si fericit tot timpul! Daca ar fi sa transmit un gand pentru parintii care se simt neputinciosi, le-as spune ca miracole exista”, Daria, mamica lui Ionut.

„Oricat de mare le este dorinta de viata, singuri nu au cum sa reuseasca, fie ca sunt prematuri, nou-nascuti sau fie ca sunt copii care au nevoie de tratamen si interventii de specialitate, ei au nevoie de noi, au nevoie de medici, asistente si echipamente medicale performante. Se spune ca nasterea oricarui copil este o minune, dar uneori e incompleta iar pentru desavarsirea ei lucreaza acesti oameni minunati, medici si asistente. Si merita ajutati!”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania

 

20% din impozitul pe profit face scut pentru spitale

Companiile pot directiona 20% din impozitul pe profit catre medici si maternitati prin descarcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizatiei aici.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor platitoare de impozit pe profit, suma directionata nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri si nu poate depasi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma directionata nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit.

Platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2020.

Din anul 2010, cu sprijinul companiilor si miilor de donatori, Organizatia Salvati Copiii a dotat 100 de maternitati si sectii de nou-nascuti si de pediatrie din toata tara cu echipamente medicale moderne. În 59 de comunitati defavorizate, am realizat informarea gravidelor si mamelor tinere privind prevenirea îmbolnavirilor si respectarea regulilor de igiena si îngrijire a copiilor.

De la începutul anului pana în acest moment, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat 56 de unitati medicale si de îngrijire pacienti si 79 de cabinete de medicina de familie cu echipamente de protectie si aparatura performanta. Peste 6.800 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.009 echipamente si materiale medicale indispensabile.

 

Pentru mai multe informatii:

Stefania Mircea, Coordonator program reducerea mortalitatii infantile, 0745.375.148, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Alexandra Boeriu, Coordonator comunicare si fundraising, 0744.360.446, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .